Archicomm NL: Project van de maand september

Kronenburgsingel in Arnhem

Archicomm Nederland: Trespa project van de maand, september

Kronenburgsingel in Arnhem

De Stichting Regionaal Opleidingen Centrum heeft een onmisbare rol als beheerder van 23 onderwijsgebouwen in Arnhem. Onder de vlag van Rijn Ijssel bieden ze een scala aan opleidingen aan, van MBO en VAVO tot taalcursussen en bijscholing. Met een duidelijke visie op de toekomst lanceerden ze in 2017 een ambitieus masterplan. Het doel? Het creëren van moderne, toekomstbestendige onderwijsfaciliteiten voor zowel leerlingen als medewerkers. Een van de locaties binnen dit plan was de transformatie van de Kronenburgsingel 16 in Arnhem, de thuisbasis van de faculteit voor zorg en welzijn.

De kracht van samenwerking en visie

In het jaar 2020 werd gekozen voor het ontwerp van Thomas Architecten uit Den Bosch, geleid door architect Thomas Vullings. Zijn visie legde de nadruk op twee essentiële elementen: het creëren van nieuwe openheid en toegankelijkheid, terwijl de karakteristieke kenmerken van het gebouw gerespecteerd werden. Deze visie is tastbaar geworden in de materialen en kleuren die zijn toegepast. Op de begane grond is veel glaswerk geïntegreerd om transparantie te bevorderen, zonder de bestaande constructie te veranderen. Op de 1e en 2e etage is er veel gebruik gemaakt van houten bekleding, wat een authentiek karakter toevoegt aan onze praktijkopleidingen.

De aannemer voor deze transformatie was de Kuiper Groep uit Arnhem. Samen met de architect en opdrachtgever hebben ze bewezen zeer flexibel te zijn bij de uitvoering van dit project. 

Een gevel met impact

De gevel van Kronenburgsingel 16 is een ware eyecatcher geworden. Om meer openheid en toegankelijkheid te creëren, is er gekozen voor Trespa Persian Copper (LM1055 Diffuse & Specular) in zowel glanzende als matte afwerking. De afwisseling van deze elementen, in combinatie met het glaswerk en het prachtige licht dat door de zon wordt gecreëerd, heeft een indrukwekkend 3D-effect tot gevolg. Zo indrukwekkend zelfs dat je de gevel bijna zou willen aanraken, zoals architect Thomas Vullings opmerkte.

Dit project is een prachtig voorbeeld van wat mogelijk is wanneer visie, samenwerking en toewijding samenkomen. 

Projectteam 
Opdrachtgever: Stichting Regionaal Opleidingen Centrum Arnhem (Stefan Hoogland, Projectleider)
Architect: Thomas Architecten, Den Bosch (Thomas Vullings - exterieur, Nikki Mastenbroek - interieur)
Distributeur: BMN Bouwmaterialen (Ronald Raben, Accountmanager)
Aannemer: Kuiper Groen Arnhem