TBE-ZA Architecten en Ingenieurs wint Project van het Jaar Award met Koninklijke Boon Edam

Trespa / ArchiComm Project van het Jaar Award 2023

TBE-ZA Architecten en Ingenieurs wint Project van het Jaar Award met Koninklijke Boon Edam

Op het landgoed van kasteel de Vanenburg in Putten werd op 12 december de Trespa / ArchiComm Project van het Jaar Award uitgereikt. TBE-ZA Architecten en Ingenieurs uit Volendam, onder leiding van algemeen directeur Bert Verweij, won de prijs met het project Koninklijke Boon Edam. De locatie bood aanwezigen de mogelijkheid om te stemmen op een van de 13 genomineerde projecten.

Project van het Jaar 2023: Koninklijke Boon Edam

In opdracht van Koninklijke Boon Edam heeft TBE-ZA architecten en ingenieurs de renovatie en gedeeltelijke optopping van het bestaande hoofdkantoor mogen ontwerpen. De officiële opening van het vernieuwde gebouw vond vrijdagmiddag 8 december plaats in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning. Het familiebedrijf, leverancier van tourniquetdeuren, beveiligingsdeuren en -sluizen, toegangspoorten en doorloopsluizen bestaat dit jaar bovendien 150 jaar.

Het ontwerp van het gebouw kenmerkt zich door strakke ritmiek en balans tussen horizontaliteit en verticaliteit. Donkere horizontale banden vormen de basis van het ontwerp, wat resulteert in een rustige uitstraling. Deze keuze benadrukt niet alleen de precisie van de detaillering, maar creëert ook een visueel aantrekkelijk geheel. Bert Verweij van TBE-ZA architecten en ingenieurs: “De uitstraling van het pand past bij het premium merk Koninklijke Boon Edam, het is een kantoorpand dat eer aandoet aan de allure van het bedrijf.”

Goede samenwerking

Tijdens het evenement werd een programma aangeboden met catering en kennisdeling, leidend tot de bekendmaking van de winnaar. Jim Wolters, accountmanager Façade bij Trespa, merkte op: "We hadden bij deze eerste editie niet 12 maar 13 genomineerden omdat we zijn gaan tellen vanaf november 2022 tot nu: 13 maanden dus. De concurrentie was stevig want elk project had zijn eigen unieke waarde en kenmerken. De uitslag – zeker in de top 3 – bleek een close call. 

Marjet Rutten, gastspreker, behandelde de uitdagingen in de bouwsector met betrekking tot de klimaatdoelen van Parijs. “Om de klimaatdoelen van Parijs te halen moet er eigenlijk nog een wonder gebeuren. Dat vraagt om een radicaal andere manier van ontwerpen, bouwen, onderhouden, samenwerken en financieren”, zei Marjet Rutten.

Opdracht

“De bouwsector heeft een belangrijk rol in het fors reduceren hiervan”, zo vervolgde Marjet Rutten. “Doordat de bouwsector de afgelopen jaren nauwelijks minder CO2 heeft uitgestoten voor de productie van materialen, moet de sector geen 60% maar zelfs 75% halen in het jaar 2030. In het huidige tempo gaat de bouw echter hooguit 10% minder uitstoten. Er ligt dus een uitdaging waar we met de hele bouwsector – dus ook de architecten van Nederland die aan de start van elke opgave staan – keihard ons best voor moeten doen.” Een stevige opdracht voor ontwerpend en meedenkend Nederland!

Succesvolle eerste editie

Organisator Jim Wolters, accountmanager Façade bij Trespa, die de gehele coördinatie van het evenement, voor zijn rekening had genomen, oogt tevreden. “Eerlijk is eerlijk als je als bedrijf voor het eerst een evenement organiseert en ambities hebt om te groeien, moet je vanaf het begin alles geven om het evenement op de kaart te zetten.

Einduitslag

 1. Koninklijke Boon Edam, Edam
  Opdrachtgever: Koninklijke Boon EdamTBE-ZA architecten en ingenieurs, Bert Verweij (directeur), Karel Maessen (architect), Danny Kok (architect)
 2. Hollandsch Diep, Capelle aan den Ijssel
  A3 architecten, Jeroen Bestman (architect)
 3. Sportcentrum Elderveld, Arnhem
  Bugter Bouwadvies, Frans Bugter
  BvG Arnhem

Project van het Jaar 2023: Koninklijke Boon Edam

Biurowce - Edam, Holandia

TBE-ZA architecten en ingenieurs, Bert Verweij (directeur), Karel Maessen (architect), Danny Kok (architect

Używane produkty
Natural Slate Natural Slate Trespa® Meteon® NA18
Finishes
Matt Rock
Zamów próbkę
View case