Trespa project van de maand – December 2023

Afeer, Winschoten

Project van de maand

Elke maand zetten we, in samenwerking met ArchiComm, een bijzonder bouwproject in de schijnwerpers. ArchiComm is een platform voor architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur dat met ons samenwerkt om de unieke samenwerkingen, innovatieve ontwerpen, en duurzame bouwprojecten te belichten. Van moderne commerciële gebouwen tot inspirerende wooncomplexen. Deze 12 projecten maken kans om gekozen te worden als het ‘Project van het jaar’ in Nederland.

Afeer, een sociale ontwikkelbedrijf in Oost-Groningen, helpt mensen met moeilijkheden op de arbeidsmarkt. De organisatie is genoemd naar het Groningse woord ‘affeer’, wat ‘beroep’ betekent. In 2022 werd het verouderde pand gesloopt, een voormalige steenfabriek, om plaats te maken voor een moderne, energie-efficiënte huisvesting.

Ontwerp en visie
De ontwerpers Willy Heijnen en Annette Baarda van Bouwkundig Ontwerp- en Adviesbureau Heijnen (BOAH) werkten nauw samen met Afeer om een toekomstbestendig gebouw te creëren. Het ontwerp focust op transparantie en flexibiliteit, passend bij de doelgroep van Afeer.

Duurzaamheid en esthetiek in de bouw
Bij de constructie van het nieuwe kantoorpand lag de nadruk op duurzaamheid en esthetiek, waarbij slim gebruik van materialen centraal stond. De gevelbekleding, een sleutelfactor in de uitstraling van het gebouw, is een toonbeeld van dit principe. Er is gekozen voor materialen die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel zijn. Deze keuze, in combinatie met een efficiënte benutting van materiaal om verspilling te minimaliseren, weerspiegelt de zorgvuldige planning en uitvoering van het project.

Afeer, Winschoten

Façades - Blijham, Netherlands
These products were used
Elegant Oak Elegant Oak Trespa® Meteon® NW02
Finishes
Satin
Order Sample
Steel Grey Steel Grey Trespa® Meteon® A21.7.0
Finishes
Satin
Order Sample
View case

Een ruimte voor openheid
Het gebouw, met veel lichte materialen, draagt bij aan een gevoel van openheid en samenzijn, aldus Patrick Koning van Afeer. Dit is niet alleen een esthetische keuze, maar onderstreept ook de missie van Afeer om een positieve en inspirerende omgeving te creëren. De zorgvuldige selectie van materialen en kleuren toont aan dat extra inspanningen zijn gedaan om een ruimte te ontwikkelen die niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan de welzijn en de ervaringen van de gebruikers.

Vertrouwen en communicatie in het bouwproces
Bij de bouw van dit pand stonden vertrouwen en open communicatie voorop, essentieel voor het succes van dit soort projecten. Een bijzonder aspect van de constructie is het gebruik van oude stenen van de voormalige fabriek, wat het nieuwe gebouw een uniek karakter geeft. Dit symboliseert de verbinding tussen het verleden en de toekomst, waarbij duurzaamheid en historie hand in hand gaan.

Projectteam
Patrick de Koning, projectleider Afeer
Alex de Haan, hoofd technische dienst Afeer
Willy Heijnen, Bouwkundig Ontwerp- en Adviesbureau Heijnen (BOAH)
Annette Baarda, Bouwkundig Ontwerp- en Adviesbureau Heijnen (BOAH)
Joshua Smit, projectleider Brands Bouw Emmen
Theo van Dijk, commercieel manager Miedema Leeuwarden